Hírességek Irritábilis Bél Szindrómával (IBS)

Magyarországon folyamatosan nő azoknak a betegnek a száma, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. Pontos számot nehéz mondani annak köszönhetően, hogy a betegek nagyobb része a szégyenérzet, vagy a sajnálatos megszokás okán nem fordul kezelésért ezért csak a becslésekre alapozva mondható, hogy a felnőtt lakosság majdnem ötöde szenved ettől, vagy hasonló tünetekkel járó betegségben. Ha belegondolunk akkor ez egy elképesztő szám leginkább akkor, ha megjegyezzük, hogy a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

Tegyük félre az egyének hajlandóságát a betegség kialakulására, ekkor könnyen megállapítható, hogy az IBS nagyvárosokban inkább jellemző, mint vidéken. Ez egy „modern betegség”, aminek kialakulásáért erős felelős a feszített élettempó, a fokozott stressz, ami a városokra inkább igaz.

Ha ezen a gondolaton tovább megyünk akkor a városban nagyobb a százalékos esélye annak, hogy egy tömött buszon, ahol 100 ember préselődött össze ott nem 15-20 ember küzdhet ezzel, hanem akár 30 is. Vagyis majdnem minden harmadik ember, akivel együtt utazunk épp.

Lehet, hogy épp a morgó ötvenes úr az aki mellettünk áll, vagy a jól öltözött hölgy, aki a másik taxiban ül és idegesen kifele bambul esetleg a trendin felöltözött srác, aki idegesen a telefonját nyomkodja.

screen_shot_2016-09-08_at_9_54_50_am.png

Miért gondoljuk, hogy a kívülről csillogónak látszó, és gondtalannak vélt ismert ez a betegség nem jellemző?

A rengeteg stressz, ami a nyilvánosságból generálódik, az átlag emberénél is gyorsabb életvitel hatványozottan felerősítheti az esélyét annak, hogy valamilyen pszichés betegség kialakuljon… és mivel az IBS is egy erősen pszichés alapú betegség (nyilván az intoleranciák és be nem tartott diéták felerősítik a tüneteket), így ne is lepődjünk meg hogy az ismert emberek vagy a történelem emlékezetes szereplői között többen ebben a korban szenvedtek.

Ahogy az átlagemberek, a hírességek sem verik nagydobra, ha problémájuk van, sőt azt még jobban titkolják. Viszont a titkolózással nem lépnek a megoldás felé, de szerencsére többen vannak, akik vélhetően a megfelelő szakember tanácsának köszönhetően ezen túlléptek és nyíltan vállalják a betegségüket.

 

Cybill Shepherd

sowhkvhcumil.jpgEmlékszünk még a Simlis és a Szende (eredeti címen Moonlighting) sorozatra?

Nem veletek van a probléma kedves Y és alfa generációs olvasók, ha nem ismeritek a fenti címet. Ez a 80-as évek közepén 5 évadot megért sorozat az, ahol a férfi főszerepet, a még hajjal rendelkező Bruce Willis (ma a Hell reklámokból ismerős úr) játszotta Cybill Shepher mellett, aki az alakításáért egymás után két évben is Golden Globe-ot kapott. A színésznőt később többszörösen Emmy-vel is elismerték más sorozatokban nyújtott alakításáért.

A színésznő 2004-ben hozta nyilvánosságra, hogy 20 évig szenvedett krónikus székrekedéstől, puffadástól és hasi kellemetlenségtől. Azt nyilatkozta: „Titokban tartottam, mert nem akartam, hogy zavarja a munkámat.”

Shepherd azt is elmondta, hogy a rost tartamú táplálék kiegészítők és a hashajtók nem segítettek és az orvok azt mondták neki, hogy minden csak a fejében létezik. Végül IBS-sel lett diagnosztizálva és szóvivője lett az egyik IBS gyógyszereket gyártó cégnek. Érdekesség, hogy magát a gyógyszert 2007-ben a cég kivonta a forgalomból, mert felerősíttette a szívroham és stroke lehetőségét.

 

Chyler Leigh

Leginkább a hazánkban is nagy népszerűséggel játszott Grey’s Anatomy sorozatból lehet ismerős a harmincas éveit taposó színésznő, de emlékezhetünk rá a Már megint egy dilis amcsi filmből vagy a Supergirl-ből is.

Épp az előbb említett Már megint egy dilis amcsi filmből forgatásán hívta félre a rendező, hogy kifejtse aggodalmát, a gyors fogyása okán. Később vált csak ismerté, hogy a fogyást a rendszertelen táplálkozás és a drogok használata okozta, amelyeknek köszönhetően alutápláltsággal és irritánilis szindrómával kellett megbirkóznia.

Chyler Leigh visszavette az irányítást az egészsége felett, amiben agy szerepe volt a hitnek, illetve a korábbi párjának, aki most már a férje és gyermekei apja.

 

Tyra Banks

Tyra Lynne Banks napjaink egyik meghatározó influencere, aki  szupermodell, televíziós személyiség, műsorvezető, színész- és énekesnő. Ahol kiejtik a nevét ott tudjuk, hogy egy dekoratív hölgy jelenik meg a hozzáillő magabiztossággal, aki állítása szerint kerüli az alkohol fogyasztást és sosem használt drogokat.

A rengeteg elfoglaltságok egyike, hogy saját beszélgetés műsort is vezetett, aminek egyikében épp Janet Jackson-nal találkozott. A mondatok közepette Tyra Banks magával kapcsolatban osztott meg némi érdekességet, hogy a puffadása nehézkesen rejtegethető, így vélhetően IBS-se van.

 

Kirsten Dunst

Az Interjú a vámpírral Klaudiája (Golden Globe jelölést kapott érte) , a Pókember vörös szerelme és Számolás joga nem túl szimpatikus főnöknője elég egyértelművé tette, hogy depressziótól és IBS-től szenved, attól ahogy a hollywoodi szakma kezeli a fiatal színésznőket. Nyilatkozata szerint az IBS közvetlen összefüggésbe hozható az szorongásával és depressziójával.

A fenti hírességek már vállalják, hogy betegségben szenvednek, ami nagyon fontos lépcső a gyógyulásban, de vannak olyan neves emberek, akikről a betegség csak haláluk után, a feltárt orvosi dokumentációkból olvashatjuk ki, hogy lám-lám még egy prominens személlyel bővül a korántsem exkluzív csoport.

 

Kurt Cobain

image-9494.jpg

A grunge zenei stílus jelképes arca. A Nirvanatragikus fiatalsággal elhunyt énekes, sok problémával küzdő művésze nyíltan beszélt IBS-hez könnyen köthető tünetiről, a hasifájdalmakról és hányingerről, amiket még az 1994-es öngyilkossága előtti utolsó üzenetében is megemlített. A naplójába őszintén írt arról, hogy a gyomorfájását az orvosok nem tudták mihez kötni.

A 2007-ben kiadott biográfia szerint Kurt Cobain fájdalmai részlegesen kötődhettek a zenész öngyógyításban használt heroinhoz, aminek végül végzetesen függője lett. A Guardian szerint a Cobain IBS jellegű tüneteit a szegényes diétája is súlyosbította, ami nagyrészt instant makaróni és epres tejitalból állt.

 

John F. Kennedy

letoltes.jpgKi gondolná, hogy a világ legerősebb hatalmának mondható Egyesült Államok 35. elnöke, aki mai napig soka számára követendő államférfi és példakép szintén irritábilis bél szindrómában szenvedhetett?

JFK görcsoldókat szedett a gyulladásod bélbetegséghez (IBD) köthető tüneteire, aminek része volt a hasmenés is. Az egészségügyi feljegyzések utalnak arra, hogy fekélyes vastagbélgyulladása van, de más feljegyzések arra mutatnak, hogy IBS-e lehetett.

Amikor az elnökséget kuattó történészek és egészségügyi tanácsadók vizsgálták JFK leleteit 2002-ben akkor fedezték fel, hogy Kennedy számos fájdalmas és potenciális gyengeséget rejtegetett a nyilvánosság elől. Ezek egyike volta súlyos hasmenés, amiből fekélyes vastagbélgyulladása lehetett következtetni. A New York Times jelentette, hogy az ismételt vizsgálatok nem erősítették meg ezt és a végső diagnózis spasztikus vastagbélgyulladás volt, amelyet ma irritábilis bél szindrómában (IBS) neveznek.

Kennedy problémájára hasmenéselleni gyógyszereket szedett, illetve kiegészítésként tesztoszteront kapott, hogy segítsen neki visszanyerni súlyát és erejét.

 

Adolf Hitler

kvyktkqturbxy85ztqxzjy0zmu0ntzjnja2mji5odrhnmnjyjzlnza0yy5qcgvnkzuczqjsamld.jpg

A XX. századot egyik leginkább meghatározó személye Adolf Hitler, akit több millió emberhalálért felelős, akit vélhetően több pszichés betegség is nyomasztott a testibajokon túl.

Fritz Redlich oszták pszichológus vizsgálta át több ezernyi dokumentumot és leletet az egykori náci vezér személyes orvosától majd megírta a magyar nyelven jelenleg nem elérhető „Hitler: Diagnosis of a Destructive Prophet” könyvét, aminek címét kb. így fordíthatnánk „Hitler: A Pusztító Próféta Diagnózisa”.

Megfigyelései alapján Hitler hipochonder volt, amik érgörcsökkel, fej és hasfájásai voltak a többi egészségügyi problémáin túl. A vizsgálatok alapján arra jutott, hogy a diktátor vélhetően IBS-től szenvedett, amit súlyosbítottak a nagy mennyiségű és rendszeres gyógyszer fogyasztás.

 

A nagyszámok törvénye, és a betegség jellegéből adódóan biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik együtt élnek ezekkel a tünetekkel, illetve még nem értik a betegségüket. Olyanok is vannak, akik egyszerűen elnyomják, mint ideiglenes probléma (remélem, hogy az), de bízom benne, hogy ez és a többi bejegyzés segít felismerni, hogy nincsennek egyedül.

Ha konklúziót kellene levonnom a fenti ismert emberekkel kapcsolatban, akikről néhol csak feltételezni lehet, hogy ugyanezzel a korral küzdenek / küzdöttek akkor azt mondanám, hogy a tudatosulás és az elfogadás lehet az első lépcső. A tünetek kezelése pedig csak egy támaszkodó kell, hogy legyen a kellemetlenségektől mentes élethez. Ezeket az utolsó mondatokat magamnak is írom, mint olyan személy aki keres mindenfajta megerősítést és fogódzkodót a lemondások mentes és teljesebb életért.

 

Forrás:

https://www.health.com/health/gallery/0,,20544727,00.html

http://news.healingwell.com/index.php?p=news1&id=521925